Lyme Hastalığı-Kenelerle gelen tehlike

zklLyme Hastalığı Nedir?

Lyme hastalığı (Borreliosis) genelde Ixodes ricinus türü kenelerin isirmasi ile insanlara ve hayvanlara geçen Borrelia burgdorferi adlı bakterinin yol açtığı bir hastalıktır. Hastalık ilk defa Amerika’da köpeklerde 1984 yılında  görülmüştür. Lyme hastalığına, burgu şeklindeki Borrelia burgdorferi bakterisi neden olmaktadır.

Lyme Hastalığı nasıl yayılır?

Bu hastalığın taşıyıcısı kenelerdir. Keneler, kan emen parazitlerdir, hayatlarını diğer canlıların üstünde geçirirler. Enfekte kene ısırdığında, bakteri konakçı hayvanın kanına bulaşır. Hastalık çok hızlı yayılabilir. Çalışmalar, su kuşları ve diğer göç eden kuşların, enfekte kenelerin yayılmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Köpekler ve vahşi yaşam enfekte alanda dolaşarak enfekte keneleri açık alanlara ve evinizin arka bahçesine getirirler. Sahipleri ile birlikte seyahat eden köpek enfekte keneleri uzak alanlara yayabilmektedir.

İnsanların yaşadığı veya serbest zamanlarını harcadığı tenha ağaçlık alanlar keneler ve lyme hastalığı bakterisi için doğal alanlardır.

Köpeklerdeki belirtileri nelerdir? 

Köpeklerdeki Lyme hastalığının klinik belirtileri arthritis, aniden giren şiddetli ağrı ve topallık, ateş, bitkinlik, iştah kaybı ve depresyondur. Lyme hastalığı kalp, boyun ve böbrekleri de etkilemektedir.

Teşhis nasıl yapılır? 

Kesin teşhis için hasta köpekten alınan kan üzerinde yapılan serolojik testlerden faydalanılır.

  Köpeğinizi Lyme hastalığına karşı korumak için yapmanız gerekenler;

  1. Köpeğinizi her dışarı çıkışından sonra fırçalayınız. Eğer köpeğinizin derisine kene yapışmışsa dikkatlice cımbızla arkasından sağlamca tutarak ve yavaşça kenenin ağız kısmını dışarı çıkartarak uzaklaştırın.
  2. Veterinerinizin önerdiği kene ilaçlamalarını yaptırın
  3. Köpeğinizin oynadığı alandaki otları kısa kesin
  4. Bahçenizi önerilen bir kene öldürücü ile temizleyin
  5. Veterinerinize Lyme Vax aşısı ile ilgili bilgi sorun.

zkm Lyme vax, köpeklerin lyme hastalığı için geliştirilmiş tek aşıdır. Uzun  yıllar süren güvenlik ve etkinlik testleri yapılarak geliştirilmiştir. Laboratuar ve saha testleri aşının B.burgdorferi ile enfekte olmadan önce aşılanmış köpeklerde oldukça etkili olduğunu göstermiştir. 2-3 hafta arayla yapılan (iki uygulamalı) ilk aşılamayı takiben köpekler senede bir kez aşılanırlar. Kediler için ise henüz etkin bir aşı geliştirilmemiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir